همه میدانیم که مصرف بیش از حد الکل میتواند منجر به بروز مشکلات جدی سلامت جسم و روان شود. در این مقاله خطرات مصرف بیش از حد الکل را مرور میکنیم. سپس پرسشنامهای آماده کردهایم که با تکمیل آن میتوانید متوجه شوید آیا سوء مصرف الکل یا اعتیاد به الکل دارید؟ در ادامه 16 راهکار اساسی برای کاهش مصرف الکل را که توسط متخصصان برجسته این حوزه ارائه شده است را با همدیگر مرور کنیم. همچنین در انتهای مقاله با مرکز آسا به عنوان بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان بیشتر آشنا خواهید شد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
خطرات مصرف بیش از حد الکل
مصرف بیش از حد الکل میتواند منجر به بروز مشکلات جدی سلامتی شود. یکی از مهمترین اثرات مصرف بالای الکل تاثیر مخرب آن بر روی کبد است که میتواند منجر به بیماریهای کبدی مختلفی شود. بیماریهایی مانند هپاتیت الکلی و سیروز کبدی. این بیماریها نه تنها عملکرد کبد را مختل میکند، بلکه میتواند در نهایت به نارسایی کبد منجر شود. مصرف مفرط الکل همچنین میتواند باعث ایجاد مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا، بیماریهای قلبی-عروقی و سکته شود. سیستم گوارشی نیز از اثرات منفی الکل در امان نیست و مصرف زیاد آن میتواند به التهاب معده، زخم معده و خونریزی معده منجر شود.
مصرف بیش از حد الکل علاوه بر مشکلات جسمی تاثیرات منفی زیادی بر سلامت روان انسان دارد. افراط در نوشیدن میتواند منجر به افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات روانی شود. همچنین مصرف طولانیمدت الکل ممکن است باعث ایجاد وابستگی و اختلالات مصرف الکل (AUD) گردد که فرد را در یک چرخه مصرف مداوم و غیرقابل کنترل گرفتار میکند. الکل میتواند تواناییهای شناختی را کاهش داده و باعث اختلال در فرایند تصمیمگیری و حافظه فرد شود. نهایتا تمام این موارد میتواند به مشکلات اجتماعی و خانوادگی فرد نیز دامن بزند.
ما اینجا مرتب در مورد مصرف بیش از حد الکل صحبت کردیم. اما چه مقدار مصرف الکل زیاده روی است؟ چه زمانی باید مصرف الکل را کم کرد؟ با کلینیک آسا کلینیک برتر ترک الکل در اصفهان همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
چگونه بدانیم که زمان کاهش مصرف الکل رسیده است؟
چقدر زیاد است؟ بصورت خلاصه میتوان پاسخ داد: “اگر فکر میکنید که باید مصرف خود را کاهش دهید، احتمالا باید این کار را انجام دهید”، این را دکتر فالتون تی. کروز، استاد داروشناسی و روانپزشکی و مدیر مرکز مطالعات الکل بولز در دانشکده پزشکی دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل میگوید.
طبق سند دستورالعملهای غذایی در آمریکا، زنان باید مصرف الکل خود را به حداکثر یک نوشیدنی در روز محدود کنند و مردان باید مصرف الکل خود را به حداکثر دو نوشیدنی در روز محدود کنند.
آیا من اختلال مصرف الکل یا سوء مصرف الکل دارم؟
برای تعیین اینکه آیا شما در طیف اختلال مصرف الکل (AUD) یا سوء مصرف الکل قرار دارید راهکار سادهای ارائه شده است. در ادامه با کلینیک آسا (بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان) همراه باشید تا جواب این سوال را بدانید.
لطفا یک مداد یا خودکار بردارید و به سوالات زیر پاسخ بله یا خیر بدهید. این سوالات مربوط به یک بازه زمانی 1 ساله است:
آیا در سال گذشته…
- زمانی داشتهاید که بیش از آنچه قصد داشتید بنوشید؟
- بیش از یک بار خواستهاید که مصرف خود را کاهش دهید یا متوقف کنید، یا تلاش کردهاید، اما نتوانستهاید؟
- زمان زیادی را صرف نوشیدن یا بیمار شدن یا بهبود یافتن از اثرات بعدی مصرف الکل کردهاید؟
- چنان به شدت خواستهاید که الکل بنوشید که باعث شود نتوانید به چیز دیگری فکر کنید؟
- آیا نوشیدن الکل یا بیمار شدن ناشی از آن اغلب در مراقبت از خانه و خانواده یا باعث مشکلات شغلی یا مدرسه شده است؟
- به نوشیدن ادامه دادهاید حتی زمانی که باعث ایجاد مشکل با خانواده یا دوستانتان شده است؟
- فعالیتهای مهم یا جالبی را که برایتان لذتبخش بودند را به خاطر نوشیدن کنار گذاشتهاید؟
- به خاطر مصرف الکل بیش از یک بار در شرایطی قرار گرفتهاید که احتمال آسیبدیدگیتان را افزایش داده است، مانند رانندگی یا داشتن رابطه جنسی نا ایمن؟
- به نوشیدن الکل ادامه دادهاید حتی زمانی که باعث شده احساس افسردگی یا اضطراب کنید یا حافظهتان دچار مشکل شود؟
- مجبور شدهاید بسیار بیشتر از قبل بنوشید تا اثر مطلوب را داشته باشید؟ یا دریافتهاید که تعداد معمولی نوشیدنیهایتان بسیار کمتر از قبل اثر دارد؟
- دریافتهاید که وقتی اثرات الکل از بین میرود، علائم ترک مانند مشکلات خواب، لرزش، تحریکپذیری، اضطراب، افسردگی، بیقراری، تهوع یا تعریق دارید؟ یا چیزهایی را حس کردهاید که وجود نداشتهاند؟
نتایج:
- اگر به دو تا سه سوال پاسخ “بله” دادهاید، علائم شما با اختلال مصرف الکل خفیف (AUD) مطابقت دارد.
- اگر به چهار تا پنج سوال پاسخ “بله” دادهاید، علائم شما با اختلال مصرف الکل متوسط مطابقت دارد.
- اگر به شش یا بیشتر سوال پاسخ “بله” دادهاید، علائم شما با اختلال مصرف الکل شدید مطابقت دارد.
برای بررسیها بیشتر میتوانید با یک متخصص اختلال مصرف الکل (AUD) از جمله متخصصین مرکز آسا در اصفهان مشورت نمایید. همچنین در ادامه میتوانید با 16 راهکار اساسی برای کاهش مصرف الکل آشنا شوید.
ارزیابی و ارائه روشهای درمانی ترکل الکل یک موضوع بسیار تخصصی است. کلینک آسا با توجه به این موضوع با فراهم آوردن تجهیزات پیشرفته و با حضور بهترین دکترها با تخصص در ترک الکل موفق شده است که به بهترین مرکز ترک الکل اصفهان تبدیل شود.
در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره یا ترک الکل بصورت تخصصی و سریع دارید میتوانید از خدمات ما استفاده کنید.
16 راهکار برای کاهش مصرف الکل
گاهی اوقات میتوانید با راهکارهایی که درجه سختی آنها از ساده تا متوسط است بر سوء مصرف الکل خود غلبه کنید. گاهی اوقات هم نیاز است که در کنار این راهکارها از خدمات تخصصی ترک الکل استفاده کنید. پیشنهاد ما به شما این است که این راهکارها را بخوانید و امتحان کنید و در ادامه اگر حس کردید نیاز به کمک دارید میتوانید از خدمات تخصصی ترک الکل کلینیک آسا کمک بگیرید. تجربه موفق بسیاری از مراجعین ما در آسا باعث شده تا این کلینیک به عنوان بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان شناخته شود. با این 16 راهکار همراه ما باشید.
1- نوشیدنیهای الکلی خود را اندازهگیری کنید
اولین گام این است که بفهمید چقدر واقعا مینوشید.
کتی ویتکیویتز، دکترای روانشناسی از دانشگاه نیومکزیکو و پژوهشگر ارشد مصرف الکل
بر طبق اعلام موسسه ملی سوء مصرف و اعتیاد الکل (NIAAA) یک لیوان استاندارد شراب 5 اونس (حدود 148 میلیلیتر) است که حدود 12٪ الکل دارد. یک شات از نوشیدنیهای مقطر مانند ودکا 1.5 اونس (حدود 44 میلیلیتر) است و به همان اندازه الکل 40٪ دارد. یک قوطی 12 اونس (حدود 354 میلیلیتر) آبجو حدود 5٪ الکل دارد و یک لیوان استاندارد شری 3 تا 4 اونس است و حدود 17٪ الکل دارد.
از ماشین حساب اندازه نوشیدنیهای الکلی که NIAAA تهیه کرده استفاده کنید تا مقدار الکل را در نوشیدنیهای مختلف مشخص کنید.
2- میزان مصرف الکل خود را دنبال کنید
بسیار مفید است که تعداد نوشیدنیهای خود را در روز دنبال و ثبت کنید. میتوانید از یک تقویم، دفترچه یا از اپهایی که برای این منظور تولیده شدهاند استفاده کنید. دو اپ مشهورو رایگان اینها هستند:
Drink Control Alcohol Tracker و Less
3- برنامهریزی داشته باشید
آمارها نشان میدهد که افرادی که برای خود محدودیتهای روزانه نوشیدن تعیین میکنند هفتهای 10٪ کمتر از کسانی که این کار را نمیکنند مینوشند. همچنین آمار نشان میدهد اگر روزهای اول هفته را در مصرف رعایت کنید 4 برابر احتمال دارد که تا پایان هفته به اندازه مجاز مصرف کنید. پس روزهای اول هفته را جدی بگیرید!
“آسان شروع کنید”. با هدفهای کوچک شروع کنید. مثلا به جای هدف کامل برای ترک، اول هدفتان این باشد که 7 روز هفته ننوشید. یا مثلا دوشنبههای بیالکل یا دوشنبهها تا چهارشنبههای بیالکل را امتحان کنید.
4- به اعضای خانواده و دوستان بگویید که میخواهید سالمتر زندگی کنید
به نوشیدن به عنوان یکی از روشهای زندگی سالم که میخواهید آن را تغییر دهید نگاه کنید. مانند بهتر خوردن یا بیشتر ورزش کردن. برنامه خود را با کسانی که نزدیکتان هستند به اشتراک بگذارید. این رویکرد اجتماعی میتواند به نرمالسازی تغییراتی که میخواهید انجام دهید کمک کند. بعلاوه شما لازم نیست حتما مشکلی با نوشیدنیهای الکلی داشته باشید تا بخواهید با کاهش مصرف الکل، سلامت و کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشید. کافی است به بهتر شدن فکر کنید.
5- یک ماه بدون الکل را امتحان کنید
سعی کنید برنامههای “ماه خشک” را اجرا کنید. (برنامههایی که در بسیاری از کشورها بصورت کمپین اجرا میشود. مثلا برای ماه جولای یا ژانویه کمپین ماه خشک راه اندازی میشود و در این ماه افرادی که در کمپین شرکت کردهاند الکل مصرف نمیکنند). در ژانویه 2020، بیش از 6 میلیون نفر در کمپین ژانویه خشک انگلستان شرکت کردند. آمارها و تحقیقات بعدی نشان داد که این افراد بعد از آن به میزان سالمتری الکل مصرف میکنند. شما هم میتوانید برای خودتان کمپین ماه خشک راهاندازی کنید.
6- ورزش کنید
اگر برای کاهش اضطراب به الکل متوسل شدهاید، ورزش را به عنوان جایگزین سالم امتحان کنید. برای کسانی که به فعالیتهای بیرونی و دیگر گزینههای فعالیت فیزیکی دسترسی دارند و از آنها لذت میبرند مطالعات نشان میدهد که فعالیت فیزیکی به ویژه در طبیعت در کاهش اضطراب و مقابله با دیگر حالتهای منفی میتواند بسیار مفید باشد.
7- آب بنوشید
ممکن است وقتی به الکل روی میآورید در واقع فقط تشنه باشید. یک فنجان چای آرامشبخش یا یک لیوان بلند آب قبل از نوشیدن الکل بنوشید. هنگامی که تشنگی شما رفع شد، ممکن است دیگر نیازی به الکل حس نکنید یا حداقل به میزان کمتری الکل بنوشید.
8- قبل و بین نوشیدنیها غذا بخورید
غذا میتواند الکل موجود در نوشیدنیها را جذب کند، بنابراین خوردن قبل از نوشیدن یا حتی در حین نوشیدن میتواند اثر آن را کاهش دهد و ممکن است تمایل شما به نوشیدن کمتر شود.
9- برای هوسها برنامهریزی کنید
هوس نوشیدن اجتنابناپذیر خواهد بود. بنابراین برای آن برنامهریزی کنید. یادآوری کنید که چرا میخواهید مصرف خود را کاهش دهید، با یک دوست در مورد آن صحبت کنید و خود را با یک سرگرمی یا ورزش مشغول کنید، NIAAA پیشنهاد میدهد. بپذیرید که این هوس وجود دارد و خواهد گذشت.
10- الکل را از خانه خود حذف کنید
اگر تمایل دارید هر بار که در خانه الکل وجود دارد، بیش از حد بنوشید. آن را به طور کامل حذف کنید.
11- مراقب خشم، کینه یا کدورتها باشید
آیا وقتی در خشم فرو میروید به الکل روی میآورید؟ در کتاب “زندگی هوشیار” پیشنهاد میشود که این احساسات را با ورزش، صحبت کردن در مورد وضعیت با یک دوست معتمد، استراحت کردن و انتخاب ذهنیت “زندگی کن و بگذار زندگی کنند” به جای نوشیدن مدیریت کنید.
12- از تنهایی پرهیز کنید
اگر برای کاهش درد تنهایی به الکل روی میآورید تلاش کنید تا با دیگران ارتباط برقرار کنید. به اعضای بدن خود هشدار دهید که زیاد گرسنه، عصبانی، تنها یا خسته نشوند زیرا همه اینها میتواند شما را به هوس نوشیدن آسیبپذیرتر کند. فعالیتهایی پیدا کنید که از نظر ذهنی و عاطفی مفید و برای شما شادیبخش باشد. راههایی برای برقراری ارتباط اجتماعی با دوستان شناسایی کنید.
13- از محرکها پرهیز کنید
چه چیزی باعث میشود که به نوشیدن روی بیاورید؟ یک آشنا که بدون وقفه صحبت میکند؟ تماشای اخبار نگران کننده؟
ما تشویق میکنیم که از یک تمرین ذهنآگاهی در زمانی که تحریک به مصرف شدهاید استفاده کنید. در لحظه متوقف شوید تا بررسی کنید که واقعا چه اتفاقی میافتد، چه احساسات و افکاری حاضر هستند، به نفس کشیدن توجه کنید و سپس انتخاب کنید که چگونه میخواهید به وضعیت پاسخ دهید. شاید هنوز هم نوشیدن باشد، شاید نه. شاید تماس با یک دوست قدیمی، پیادهروی یا گذراندن وقت با یک کودک یا حیوان خانگی محبوب باشد.
14- یاد بگیرید چگونه “نه” بگویید
برای آن زمانهایی که کسی قصد دارد به شما نوشیدنی پیشنهاد دهد، آماده شوید. کلماتی پیدا کنید که به شما کمک کند به طور مودبانه اما محکم رد کنید. “نه، متشکرم” یک عبارت ساده و واضح است. شما همچنین ممکن است یک نوشیدنی غیر الکلی را در دست نگه دارید، از یک دوست بخواهید که در موقعیتهای دشوار از شما حمایت کند یا به سادگی زودتر مهمانی را ترک کنید اگر در آن لحظه وسوسه بسیار قوی است.
15- اگر لغزش کردید، به برنامه خود بازگردید
تسلیم شرمساری و پشیمانی نشوید. فقط برنامه خود را مجددا شروع کنید. موفقیت واقعا به این بستگی دارد که چگونه به شکستها و چیزهایی که سر راهتان قرار میگیرد پاسخ میدهید. اگر استراتژی کسی برای کمتر نوشیدن کار نکند، مهم است که به شناخت و بازتاب درسهای آموخته شده بپردازید و اقدام کنید.
16- مراقب علائم حین ترک الکل باشید
اگر به الکل وابسته شدهاید، قطع آن ممکن است علائم ترک ایجاد کند، مانند ضربان قلب سریع، فشار خون بالا، تعریق و لرزش. علائم روانی میتواند شامل تحریکپذیری، اضطراب و بیقراری باشد. اگر این علائم را تجربه کردید حتما با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید. متخصصین ما در کلینیک آسا دارای تجربه و تخصص ترکل الکل هستند و این باعث شده تا کلینیک آسا به عنوان بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان شناخته شود.
کلینیک آسا بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان
مرکز مغز و شناخت آسا به عنوان بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان شناخته میشود و دلیل این امر تجهیزات پیشرفته و تیم متخصصان برجستهای است که در این مرکز فعالیت میکنند. این کلینیک با بهرهگیری از تکنولوژیهای روز دنیا، خدماتی نظیر نقشه مغزی، نوروفیدبک، هیپنوتیزم و روان درمانی ارائه میدهد. این ابزارها و روشها به بیماران کمک میکند تا با دقت و کارایی بالا بتوانند فرایند ترک الکل را طی کنند و به زندگی سالمتری بازگردند.
یکی از نقاط قوت کلینیک آسا، حضور پزشکان و روانشناسان متخصص در زمینه ترک الکل و سیگار است. این تیم حرفهای با بهرهگیری از دانش و تجربه خود، برنامههای درمانی شخصیسازی شدهای برای هر فرد تدوین میکنند. در این برنامهها، از روشهای علمی و اثبات شده برای کاهش وابستگی به الکل و مدیریت علائم ترک استفاده میشود. علاوه بر این، روانشناسان کلینیک آسا با برگزاری جلسات روان درمانی منظم، به بیماران کمک میکنند تا ریشههای روانی وابستگی خود را شناسایی و برطرف کنند. از جمله متخصصان کلینیک میتوان به دکتر امیرپویا تنهایی و دکتر مهنازی شیرانی اشاره کرد.
کلینیک آسا همچنین با ارائه خدمات نقشه مغزی و نوروفیدبک امکان مشاهده و تحلیل فعالیتهای مغزی افراد را فراهم میآورد. این تحلیلها به پزشکان و روانشناسان کمک میکند تا بتوانند نقاط قوت و ضعف شما را از نظر ذهنی شناسایی کرده و برنامه درمانی موثرتری تدوین کنند. همچنین روش هیپنوتیزم که در این کلینیک استفاده میشود، به شما کمک میکند تا از طریق کاهش استرس و افزایش تمرکز، فرآیند ترک را راحتتر و با موفقیت بیشتری طی کنید. کلینیک آسا به عنوان بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان انتخابی مطمئن برای افرادی است که به دنبال راهی موثر برای ترک الکل هستند.
دلایل سوء مصرف الکل و الگوهای مصرف الکل هر فرد با دیگری متفاوت است و یک برنامه ترک الکل برای همه جواب نمیدهد. در کلینیک آسا پس از ارزیابی اولیه یک برنامه تخصصی و ويژه مشخصات ذهنی و روانی و فیزیکی شما ارائه میشود. به این صورت ضریب موفقیت برنامه ترکل الکل بسیار بالا میرود و همچنین فرایند ترک بسیار سریع تر میشود. با کمک متخصصان ما در کلینیک آسا (بهترین کلینیک ترک الکل اصفهان) مسیر ترک الکل را به راحتی طی کنید.